Céges ajándékCéges ajándék

Év végi ajándékozás

Ne legyen többé probléma az év végi ajándékozás

Neked is van otthon valamilyen céglogós bögréd? Te is kaptál már év végén olyan ajándékot, amiről azt sem tudtad, hogy micsoda, és legjobb esetben is a fiókod mélyén végezte (rosszabb esetben azonnal a szemetesben)? Te is unod a haszontalan kacatokat, a rossz minőségű céges pólókat, esernyőket? Minden évben problémát jelent, hogy Te ne ilyen ajándékot adj partnereidnek?

Akkor ez a cikk, most Neked szól!

Év végén a cégek nagy része ajándékkal lepi meg üzleti partnereit. Ha igazán profin akarjuk csinálni, akkor a céges ajándékozás rengeteg munkával jár. Mégis, néhány alapvető szempont átgondolásával felejthetetlenné tehetjük ügyfeleink karácsonyát, és ennek hatása nem csak az ünnepek alatt, hanem egész évben érezhető lesz. Az ajándékkal kifejezzük köszönetünket az egész éves munkáért. Tekintsünk úgy erre a gesztusra, mint egy cégünkről, vállalkozásunkról küldött üzenetre.
Először átnézzük azokat a szempontokat, ami a tökéletes ajándék kiválasztásának alapját képezi. A gondolatmenetet lezárjuk egy olyan checklistával, ami gyakorlati segítséget nyújt majd Neked az ajándék kiválasztása során. És persze adunk egy tuti tippet, amivel garantált lesz a sikered!

Miért és hogyan ajándékozunk?

Az nem kérdés, hogy a vállalati ajándékok reneszánszukat élik, és egy kis körültekintéssel mára már nem csak a legnagyobb cégek engedhetik meg, hogy ügyfeleiket kényeztessék. Elsőként nézzük át azokat az alapelveket, amiket érdemes végig gondolni, még az ajándékok beszerzése előtt.

 • Beszéljen a cégedről

Ha rokonaidnak, ismerőseidnek választasz ajándékot, akkor mindig megpróbálsz valami olyan kreatív és egyedi dolgot kitalálni, ami valóban illik a férjedhez, feleségedhez, nagybácsidhoz. A céges ajándék esetében egy kicsit más a helyzet. Persze jó, ha ismered a partneredet, és hozzá illő ajándékot választasz. Ha nem iszik alkoholt, akkor ne egy üveg borral akard felvidítani, ha nem szereti a kávét, akkor nem lesz jó ötlet egy egyedi, minőségi kávéválogatás. Ugyanígy ne ajándékozz céges partnerednek parfümöt, ruhaneműt, ékszert, mert túlzottan bizalmaskodónak fogsz tűnni.

A személyes motívum helyett vedd inkább előtérbe a vállalkozásodat, és az ajándék inkább a cégedről beszéljen!

 • Az ajándékod a hírvivőd

Akár hiszed, akár nem egy karácsonyi meglepetés nagyon sokat elmond a cégedről és a mentalitásodról. Nagyon figyelj arra, hogy mindig, mindenből a prémium minőséget válaszd. Ezzel értéket adsz, mindamellett építed saját brandedet és jó híredet is. Egy nívótlan, rosszul megválasztott ajándék sokat ronthat a nehezen felépített renomédon, és ez akár hatással lehet a hosszú távú üzleti kapcsolataidra is.

 • Jelenjen meg az arculatod!

Ne feledkezz meg arról, hogy a logódat, legfontosabb arculati elemeidet, szlogenedet szerepeltesd az ajándékon. Az arculat megjelenítése legyen diszkrét és ízléses, tükrözze a professzionalizmust és a minőséget. 

 • Figyelj az értékre!

Komoly problémát jelenthet az ajándék értékének a meghatározása. Sem a túl olcsó, sem a túl drága ajándék nem lesz jó. A túl olcsó leértékeli a vállalkozásodat, míg a túl drága ajándék zavarba hozhatja az ajándékozottat. Ebben az esetben gesztust teszünk a partnereink felé, el kell kerülni még annak a gyanúját is, hogy esetleg egy jövőbeli nagyobb üzlet reményében ajándékozzuk meg őt. Nagyjából 10 000 és 20 000 Ft közé maximalizáljuk az átadott ajándék értékét, amely változhat attól függően, hogy milyen kapcsolatban vagyunk a partnerrel, VIP ügyfelünk-e, milyen minőségű az együttműködésünk, az ajándékozott milyen pozíciót tölt be a cégnél..

 • Az időzítés fontossága!

Fontos, hogy az ajándék a megfelelő időben érkezzen meg! Ezért alaposan és időben át kell gondolnunk azt, hogy mikor rendelünk, annak érdekében, hogy az ajándék egyedivé tétele, illetve a kézbesítés is beleférjen karácsonyig. Mivel ebben az időszakban minden ajándék-forgalmazónál óriási a forgalom, egy késői rendeléssel előfordulhat, hogy a kiszemelt, minden kritériumnak megfelelő ajándék már nem elérhető. Ilyenkor legjobb esetben is a „maradékból” válogathatunk, amivel a meglepetésünk pont nem fogja elérni azt a célt, amit szeretnénk.

El kell döntenünk azt is, hogy személyesen, vagy kézbesítő útján szeretnénk átadni az ajándékunkat. Vegyük figyelembe, hogy év végén sokan szabadságra mennek, illetve nagyon elfoglaltak, beszéljük meg a találkozókat jó előre.

Nincs annál kellemetlenebb, mint amikor az ügyfelünk a karácsonyi képeslapunkat január elején kapja kézhez.

 • Váltsunk ki érzéseket!

A céges ajándékozás sok mindenben eltér attól, amikor a szeretteinket lepjük meg, egy közös pontjuk mégis van. Érzelmet szeretnénk kiváltani. Természetesen pozitív érzelmet 😊, örömöt, a megbecsültség érzését, a „tényleg rám gondoltak, amikor vásárolták” érzést. Gondold el, egy századik fehér bögre hatalmas céglogóval vajon milyen érzést fog kiváltani?

 • Legyél kreatív!

Tudjuk, könnyű mondani! Viszont egy kis odafigyeléssel ez is megoldható. A haszontalan, túlmárkázott, olcsó mütyűrök helyett válasszunk valami használható, ötletes megoldást. Ha a büdzsénk ezt nem engedi, akkor egy személyes üzenettel ellátott üdvözlőkártya még mindig egy jobb megoldás, mint az ezredik, rossz minőségű, logóval ellátott sörnyitó.

Checklista

A korábban leírtakat pontokba szedjük Neked, és röviden leírunk minden átgondolnivaló témakört. Ha ezen a 12 pontos listán végig mész, akkor le tudod szűkíteni az ajándékok körét, ki tudod zárni azokat a dolgokat, amelyek ugyan elsőre jó ötletnek tűnnek, de rejtegetnek buktatókat. Nem mellesleg olyan meglepetést tudsz választani, ami a cégedhez illő és valódi örömet okoz partnereidnek.

 • Mik azok a termékek, amik egyáltalán nem illenek a cégemhez?
 • Milyen pozícióban van a partnerem a cégénél?
 • Minden partneremre gondoltam? Frissítettem a tavalyi listámat?
 • A partnerem esetén ki kell-e zárnom bármilyen termékkategóriát? (alkohol, allergén, vallási vagy kulturális okból kizárandó tárgy)
 • Szegmentálom a partnereimet, vagy mindenkinek ugyanabban az értékben vásárolok ajándékot?
 • Mik azok a termékek, amin nem jelenhet meg a logóm, vagy egyéb céges arculati elemem?
 • Belefér az általam meghatározott pénzügyi keretbe?
 • Az ajándéknak kinézett termék prémium minőséget képvisel?
 • Szerepel a listán, hogy melyik partneremnek milyen módon és mikor fogom kézbesíteni az ajándékot?
 • Személyes ajándékátadás esetén megszerveztem a találkozókat?
 • A logózás, egyedi gyártás és a kézbesítés bele fog férni a határidőbe?
 • Van értelme annak a tárgynak, amit ajándékozni szeretnénk? (használható, elfogyasztható)

+1 ötlet ha elúszol az időzítéssel

Ne mondjunk le az ajándékozásról akkor sem, ha esetleg az időzítéssel elcsúsztunk. Ez legyen az utolsó szempontunk a meglepetés kiválasztásakor. Maradjunk az eredeti, minőségileg, arculatilag és minden szempontból rendben lévő ajándéknál, és egyszerűen találjunk neki másik apropót. Nevezzük át évindító ajándéknak, vagy évzáró ajándéknak, és kézbesítsük a nagy hajtás után.

Tuti tipp a sikerért

Mit szólnál, ha mondanánk egy olyan ötletet, ami minden fenti kritériumnak megfelel? Logózható, prémium minőségű, egyedi, és ami a legfontosabb, hogy mindenki örülni fog neki.

Ez nem más, mint a kézműves csokoládé a DantoiChocolate-tól.

Nem kell aggódnod a minőség miatt, hiszen kiváló alapanyagokból prémium csokoládét készítünk.  A csokoládés dobozok személyre szabhatók, a logód és a legfontosabb üzeneted biztosan rákerülhet. Nem lő túl a célon a személyeskedés tekintetében, az értéke is a megfelelő határok között marad. És a legfontosabb. Valljuk be, nem láttunk még olyan embert, aki ne szeretné a csokoládét.

Tudjuk, hogy év végéig még nagyon sok feladatod van a cégedben, mégis, ha ajándékozni szeretnél partnereidnek, akkor itt az idő, hogy elkezdj gondolkodni! Sok sikert kívánunk!

Kapcsolódó cikkek

Miért válassz kézműves csokoládét?

Van 5 megdönthetetlen érvünk A boltok polcai roskadoznak a csokoládétól. Egy rövid bevásárlás alatt hozzájuthatunk kedvenc csokinkhoz. Ebben a bőségben a kézműves csokoládé manufaktúrák mégis a reneszánszukat élik. A kézzel készített csokoládéval...

Elolvasom

Csokoládé – a film

Mit tanultunk Joanne Harristól és Juliet Binoche-tól? Egy igazi csokoládérajongó, de még egy egyszerű halandó is biztosan látta már a Csokoládé című filmet. Abban is biztosak vagyunk, hogy nem csak a mi kedvenc elfoglaltságunk évente legalább...

Elolvasom